Polévka z luštěnin a obilovin s pikantní klobásou |
U dvorní dodavatelky pochutin z Itálie mi srdce zaplesalo nad krásně barevným kilovým pytlíkem luštěninovo-obilné směsky s doporučeným receptem na Zuppa di Legumi e Cereali. Ejhle, bude se polívkovat! Kouzlo této směsi onehdá chytlo i pana Cuketku a myslím, že i Mlsnou kočku. Zkoumala jsem složení a tipuju to takto: čočka hnědá, čočka červená, čočka zelená, čočka hnědá neloupaná, fazole mungo, černé fazole, fazole černé oko, fazolky Cannellini, hrách, špaldové kroupy, ječné kroupy
2 hrnky luštěnino-obilné směsi
2 brambory
osm cca centimetrových kousků kůry z parmazánu- rána střelná pro vydatné italské polévky
1 stonek řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
1 červená cibule
1 konzerva drcených rajčat
1 větší mrkev
zeleninový vývar
2 klobásy salsiccia nebo jiné pikantní syrové klobásy
svazek bylinek- ideálně rozmarýn, tymián, bobkový list
lžíce olivového oleje
lžíce másla
sůl, pepř
sůl, pepř
Drcená rajčata |
Luštěniny namočím přes noc, snažím se jim minimálně jednou vyměnit vodu. Do mého milovaného červeného litinového hrnce, kterému tyto hutné polévky nejvíc sluší dám lžíci olivového oleje a másla, přisypu cibulku, mrkev, řapíkatý celer, vše najemno nakrájené a dva celé stroužky česneku. Orestuju, až základ lehce zhnědne a mrkev změkne, přihodím vymačkané klobásy, opět orestuju dokud se maso nezatáhne, přisypu konzervu drcených rajčat a přihodím svázané bylinky, přiklopím poklicí, stáhnu oheň a patnáct minut nechám jemně probublávat.
Základ před vývarem, mám slabost pro litinové hrnce, navzdory neestetické úpravě se mi sbíhají sliny |
Po té přileju horký zeleninový vývar a luštěninovou směs, po cca 15 minutách přidám na kostky nakrájené brambory a vařím bez poklice. Šedou pěnu pečlivě sbírám. Po dvaceti minutách je tento vlákninový elixír hotov, třeba jen dopepřit, dosolit, co chuťové buňky velí. Podávám s pečivem.
mnam :)
OdpovědětVymazat