Guacamole na bagetě |
Byla to láska na první pohled, ta země mi v roce 1999 totálně učarovala,
nádherná příroda, uchvacující památky, tradice, historie, země kam se prostě
musela vrátit a určitě tam jednou chci vzít rodinu. Mexiko. Na mé druhé návštěvě Mexika mi Lupita trpělivě
vysvětlovala úskalí mexické kuchyně, hodiny dobrých rad v její mizerný angličtině, podporované mojí mizernou španělštinou, a to vše výměnou za recept na bramboráky,
které dodneška smaží, ale neumí vyslovit. Mexická kuchyně má říz a šmrnc,
ale její kouzlo je v jednoduchosti a čistotě surovin. A proto ráda sázím
na jistotu a v horkých dnech jako dnešní, líně pokukuju po zrálém
avokádu. Guacamole je profláklý recept, tisíc názorů, mě však zaručeně
pošle o pár let nazpátek, sedím s Juanem Carlosem u Karibiku a řešíme
nesmrtelnost chrousta, vzpomínám na Jozefa a na všechno, co mi ty týdny tam daly. Už z úcty ke svým zaoceánským přátelům je jejich
kuchyně stálicí na stole mojí rodiny.
Zralé avokádo, limetka, šalotka, chilli paprička, pepř, himalájská sůl |
Ingredience
1 zralé avokádo
1 chilli paprika
1 šalotka
1 limetka
sůl, pepř
Receptů a možností je celá řada, žádné dogma neexistuje, já vynechávám česnek (vzpomínky na cestu MHD přes celý Cancún s žlučníkovým záchvatem jsou nesmazatelným mementem mé první schůzky s guacamole), někdo vynechává i cibuli. Avokádo rozpůlím, miluju ten zábavný trik jak se nůž zasekne do pecky, pootočí a pecka vyjme, vyloupne ze slupky. V misce ho rozmačkám vidličkou, přidám najemno nasekanou šalotku, chilli dle chuti, zakápnu šťávou z limetky, posolím, opepřím, jemně promíchám. Ráda ho dávám ke krůtímu nebo kuřecímu steaku, případně na bagety.
Žádné komentáře:
Okomentovat