![]() |
Chřestový koláč |
Slané koláče, quiche, fritáty, omelety, španělské tortilly jsou mým spojencem, sluší jim většina zeleniny, většina sýrů, šunka, slanina, vejce, zakysanka. Často to, co v lednici přebývá. Jsou dobré jak teplé, tak studené, prostě ideální jídlo na jaro-léto. Mám ráda možnost kombinovat a improvizovat. Loňský podzim na jednom dámském dýchánku při šití panenek z ovčí vlny, jsem shledala, že je pro mě příliš složité vyšít dvě stejné oči vysněnému pirátovi pro synka a snažila se maskovat páskou přes oko. Jedna má milá přítelkyně mě s údivem sledovala, nevěřícně kroutila hlavou a řekla mi, že ne vždy je fajn být mistrem zkratek. Dala jsme na ni, oko pracně vyšila a páskou jen překryla. První co syna pak zajímalo bylo, jestli se dá páska sundat, že jí totiž piráti nosí "jen-tak-na-voko".
Chřestový koláč je však jídlem, které díky plnosti jarní chuti chřestu a výrazného sýra jakékoliv zjednodušování snese. Nemáte-li čas a chuť, bez ostychu nahraďte domácí těsto kupovaným listovým či křehkým. Tento pokrm je nejoblíbenější pochoutkou z chřestu po široké rodině, každé jaro ho dělám několikrát v různých variacích, sluší totiž květnovým teplým večerům a posezením s rodinou a přáteli při vínku.
![]() |
Pecorino |
Křehké sýrové těsto:
250 g polohrubé mouky
2 vejce
125 g másla
3 lžíce parmezánu
malá lžička soli
Náplň:
Zelený chřest- menší svazek
2 cibule
3 vejce
zakysaná smetana
100 g strouhaného pecorina nebo jiný výrazný sýr
pepř, sůl
![]() |
Sametové těsto |
Všechny ingredience na těsto nahážu do robota, nevyžadují žádnou extra péči, jen máslo nakrájím na plátky, vyčkám až se vše spojí v kouli, přendám do misky, překryju a nechám cca 20 minut odpočinout v chladu. Mezitím nasekám chřest na cca centimetrové kousky, což není nutné, chřest je velmi efektivní i vcelku, cibuli nakrájím na kolečka. Vejce rozšlehám v misce se zakysanou smetanou a solí.
![]() | ||
Hostínský chřest a cibule z první bedýnky |
Těsto vyválím a napasuju do máslem vymazané formy, propíchám vidličkou, nasypu chřest s cibulí, nastrouhané pecorino a zaliju vyšlehanou vaječnou směsí. Vložím do vyhřáté trouby a peču zhruba 25 minut při 180°C. Před podáváním dotáhnu čerstvě mletým barevným pepřem. Ideálně ho doplní dobře vychlazené Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.
![]() |
Koláč před upečením |
Kamčo, po pár dnech jsem do tvého chutného blogu doslova zamilovaná a vzniká mi zřejmě závislost. První stránka kam se každé ráno dívám, když zapnu PC. Lucie-Nesulka
OdpovědětVymazatLucí, děkuju za kompliment, to mě moc těší. Budu se snažit, aby to tak vydrželo :-)
OdpovědětVymazat