Hotovo! |
4 citrony v biokvalitě (ze dvou ostrouhat kůru pro lemon curd, zbylé dva okrouhám pro scones)
4 větší celá vejce
150g cukru krupice
125g másla
z uvedeného množství získám weck sklenici o objemu 500ml
Celá větší vejce rozšlehám s cukrem v nerez misce, přiliju šťávu ze všech citrónů a přisypu strouhanou kůru. Směs vložím na hrnec s vroucí vodou a v této vodní, tedy spíš parní lázni šlehám, na joyofbaking.com se uvádí, že do teploty 71°C, já na to takto sofistikovaně nechodím, šlehám cca deset minut, dokud směs nezhoustne, je nadýchaná, konzistencí podobná holandské omáčce nebo majonéze. Nejdřív je to celkem nuda, pořád stejné bubliny a řídká směs, ale kolem desáté minuty směs zázračně zhoustne, a jde o vteřiny, je třeba ji odstavit, nesmí "zpudinkovatět". Mísu tedy sundám z hrnce, přidám změklé máslo a a vymíchám do hladka. Přecedím přes jemné sítko a přeliju do sklenic. Skladuji v lednici.
Trvanlivost údajně několik týdnů, u nás doma jen pár dní, kdy se touster nezastaví, nejraději máme teplé tousty s lehkou vrstvou lemon curd a domácí višňovou marmeládou s višňovicí. Určitě je zajímavé vyzkoušet i další variace citrusových krémů, mám v merku limetky a pomeranče, ale to mi musí skočit do košíku v biokvalitě.
Krém před přesunem do lednice |
Trvanlivost údajně několik týdnů, u nás doma jen pár dní, kdy se touster nezastaví, nejraději máme teplé tousty s lehkou vrstvou lemon curd a domácí višňovou marmeládou s višňovicí. Určitě je zajímavé vyzkoušet i další variace citrusových krémů, mám v merku limetky a pomeranče, ale to mi musí skočit do košíku v biokvalitě.
Žádné komentáře:
Okomentovat