středa 23. května 2012

Kyselé pokušení Lemon Curd

Hotovo!
 Citrónový krém. Sladkokyselý sametový poklad, původně používaný na tradiční skotské scones, nyní i na cheesecake, zmrzlinu, palačinky, lívance a všelijaké sladké pečivo. Tuto pochoutku z Anglie lze bez problémů pořídit v M&S za cenu kolem 60,- Káčé, ovšem z etikety jsem zjistila, že je v něm víc éček než surovin, proto jsem se pustila do čuchání po blozích, vyzkoušela a vyladila svoji verzi. Zde je:
Domácí vejce a biocitróny z Penny
Máslo, cukr
Ingredience
4 citrony v biokvalitě (ze dvou ostrouhat kůru pro lemon curd, zbylé dva okrouhám pro scones)
4 větší celá vejce
150g cukru krupice
125g másla
z uvedeného množství získám weck sklenici o objemu 500ml


Pod taktovkou jemného sítka


Celá větší vejce rozšlehám s cukrem v nerez misce, přiliju šťávu ze všech citrónů a přisypu strouhanou kůru. Směs vložím na hrnec s vroucí vodou a v této vodní, tedy spíš parní lázni šlehám, na joyofbaking.com se uvádí, že do teploty 71°C, já na to takto sofistikovaně nechodím, šlehám cca deset minut, dokud směs nezhoustne, je nadýchaná, konzistencí podobná holandské omáčce nebo majonéze. Nejdřív je to celkem nuda, pořád stejné bubliny a řídká směs, ale kolem desáté minuty směs zázračně zhoustne, a jde o vteřiny, je třeba ji odstavit, nesmí "zpudinkovatět".  Mísu tedy sundám z hrnce, přidám změklé máslo a a vymíchám do hladka. Přecedím přes jemné sítko a přeliju do sklenic. Skladuji v lednici.

Krém před přesunem do lednice

Trvanlivost údajně několik týdnů, u nás doma jen pár dní, kdy se touster nezastaví, nejraději máme teplé tousty s lehkou vrstvou lemon curd a domácí višňovou marmeládou s višňovicí. Určitě je zajímavé vyzkoušet i další variace citrusových krémů, mám v merku limetky a pomeranče, ale to mi musí skočit do košíku v biokvalitě.


Žádné komentáře:

Okomentovat