pátek 25. října 2013

Šakšuka- víkendová vejce


Víkendové snídaně. Pozdní, dlouhé a syté. V mé rodině je zvykem jeden víkendový den snídat vejce. Na tisíc a jeden způsob. Nemůžu nezmínit, že vajíčka "do kalíšku" jsou jediným jídlem, co umí uvařit můj otec. Odmalička ho vidím, jak stojí u hrnce s hodinkami v ruce, nikdo ho neruší a on trpělivě sleduje čas. Pravda, nikdy se mu nestane, že by je převařil. Je to jediné jídlo, co umí uvařit, on by dodal, že ho ale umí pořádně. Já jakožto noční tvor, sova obvykle ráno nemívám příliš energie, stát u plotny s hodinkami by mě mohlo uspat, tak volím něco živějšího a sahám po chilli. Recept je inspirovaný klasickou izraelskou šakšukou a tradičně kuchařkou Veg Every Day.

Šakšuka
lžička olivového oleje
2 kapie- červená a žlutá
půl plechovky rajčat
cibule
1 lžička uzené papriky
1 lžička římského kmínu
3 vejce
koriandr
chilli omáčka

Na olivovém oleji osmahnu papriky na proužky, přidám římský kmín, nasekaný česnek a cibuli. Po cca 5 minutách přidám uzenou papriku a půl plechovky rajčat, nechám zredukovat. Na směs vyklepnu vejce, přiklopím pokličkou (vhodnější by bylo zapéct v troubě. Ehm, ale je ráno, že?) a nechám cca 5 minut zatáhnout volská oka. Podávám posypané koriandrem, dodám sůl, pepř a chilli omáčku dle libosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat