Koupili jsme tele, respektive dvě mrtvá telata. Náš byt se na pár hodin proměnil v řeznictví a hromada přátel má plný mrazák kusů šťastného telete. Je to ovšem vyšší liga. Tele nám vyrostlo na svazích Jizerských hor, výhradně se páslo a v raném věku bylo velmi humánním způsobem odejito a maso vyvěšeno. Masachtiví přátelé si u nás po třech dnech podávali kliku od dveří. To odpoledne mělopro mě zvláštní kouzlo, říkala jsem si, že nejen láska prochází žaludkem. Semtam se mi někdo z nich ozve, že jim maso moc chutná, ale že je dost "jiný", a že nevědí, co z něj dál vařit. A to je otázka přesně pro mě. Takže telecí poprvé, dle guru italské kuchyně Marcelly Hazan.
Scaloppini
cca 0,5 kg telecího (zadní kýta nebo jiné libové plátky)
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
3 stroužky česneku
sůl, pepř
1 dcl bílého vína
plechovka rajčat
2 lžíce kapar
1 lžička oregána
Maso nakrájím na plátky a ty naklepu. Ale pozor! Marcella radí žádné rány paličkou, ale jejím bokem jen jemně poklepat maso od středu ke krajům. Na mírném plameni si rozehřeju lžíci oleje a lžíci másla na pánvi, vhodím 3 celé stroužky česneku. Až zezlátnou, vyndám je (ale nevyhodím, nakrájím je např. do domácí lučiny) a zesílím plamen. Plátky masa obalím v hladké mouce, oklepu a vložím do rozpáleného tuku. Opeču na každé straně cca 1,5 minuty, poté dám na nahřátý talíř (nebo do trouby vyhřáté max na 50°C) a osolím a opepřím je. Do výpeku naliju 1dcl bílého vína a uvolním vše nasmažené, pak přidám plechovku rajčat. Cca po 20ti minutách se rajčata budou oddělovat od tuku, vznikna taková hustší omáčka, přidám lžičku oregána a kapary, promíchám a vložím plátky masa, aby se cca minutu prohřály. Podávám se širšími nudlemi. Dobrou chuť.
Hmmmm, to zní žravě!! Vyzkouším! Mecht
OdpovědětVymazatMechtyldo, myslím, že zrovna Tobě by to šmakovalo. Navíc je to vcelku rychlovka. Jsem zvědavá na dojmy :-)
OdpovědětVymazat