Kamut je starý druh pšenice, oproti které má řadu výhod: jednou tak veliké zrno než pšenice, vyšší obsah bílkovin, hořčíku, selenu i nenasycených mastných kyselin. Pěstování kamutu se obejde bez pesticidů a hnojiv. Ovšem obsahuje lepek. Lepek jako zabiják je fenomenální téma posledních let. Úplně chápu, že je skupina lidí, která opravdu trpí celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, to vůbec nechci zpochybňovat. Na druhou stranu je čím dál větší skupina lidí, která lepek vynechává úplně dobrovolně, často zbytečně. Tito lidé se často vlivem publikací typu Pšeničný mozek apod. velmi radikalizují, a to mi nepříjemné je. Já totiž lepek jako démona dnešní doby nevnímám. Nechci se vzdát vůně pečeného chleba ani kvalitních těstovin, ba dokonce ani pečiva ne. Kamut mám za zdravou cereálii a takové kamutto (chcete-li "pšeničné rizoto") se u nás doma těší veliké oblibě.
Arašídové kamutto neboli kamut se zeleninou a hovězím masem
1 hrst kamutu (namočená přes noc)
čtvrt menší hlávky bílého zelí
2 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
shoyu omáčka
sezamový olej
arašídové máslo
30 dkg hovězího zadního
15 dkg arašídů
Kamut si namočím den předem do studené vody. Než se pustím do vaření kamutu, naložím hovězí maso, nakrájím ho na tenké malé kousky, smíchám s nesolenými arašídy, přidám lžíci shoyu omáčky a lžíci sezamového oleje, nechám cca 1 hodinu marinovat. Pak propláchnu kamut a v čisté osolené vodě jej vařím cca 50 minut, 10 minut nechám odstát. Rozpálím wok pánev, poliji lžičkou sezamového oleje a vhodím na nudličky nakrájené zelí, po třech minutách i mrkev a cibuli, po dalších třech minutách česnek na tenké plátky. Trpělivě míchám. Když změkne česnek, přidám lžíci shoyu omáčky a dvě lžíce arašídového másla, promíchám, vmíchám uvařený kamut, odstavím z ohně. Nechám vůně spojit pod poklicí. Na jiné rozpálené pánvi orestuji maso s arašídy, potrvá to max 4 minuty. Servíruji s chilli nitkami, balzamikovou redukcí a čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat