Tento sympatický bodlák jsem u nás na trhu bohužel ještě neobjevila, nicméně naše vrchní dodavatelka jižanského optimismu a tamních potravin nám ho vozí pravidelně. Děti zajásají, ti obrněnci jsou jim sympatičtí, bohužel ne tolik, aby je pak jedly. Tak to ale bývá. Artyčok je přesně ta potravina, kde vám bude líto, kolik odpadu z ní okrájíte, ale stojí to za to, věřte mi. Ne nadarmo je to v Kalifornii zelenina číslo jedna, jejich až aristokratická noblesa a jemná chuť si to rozhodně zaslouží.
Artyčoky z trouby
2 bodláky artyčoků
rajčata
mozzarella
bazalka
olivový olej
sůl
citron, stroužek česneku, tymián
jarní cibulka
Artyčoky oloupu, očistíme je od tvrdých listů, okrájím srdíčko, řezy potřu citrónem, aby nezčernaly a dám na cca 5 minut vařit do osolené vody se dvěma plátky citrónu, nakrájeným stroužkem a kapkou oleje. Zcedím, zchladím je a nakrájím na plátky. NA zapékací misku pak naskládám plátky artyčoků, rajčat, mozzarelly a lístků bazalky, vydatně zasypu jarní cibulkou, posolím, popepřím a zastříknu olivovým olejem. V troubě na 180°C peču cca 10 minut, než se rozteče mozzarella. Celé to nezabere ani 20 minut, takže príma rychlovka.
Dobrou chuť.
Prev Scientif 2002; thirty four: 119-123. https://imgur.com/a/yrk3DvR https://imgur.com/a/oERQeQk https://imgur.com/a/YhOVNFw https://imgur.com/a/EaYumHu https://imgur.com/a/DG41qDY https://imgur.com/a/Iq4RKXj https://imgur.com/a/CyyV1Nd
OdpovědětVymazat