sobota 15. září 2012

Dal květáku i druhou šanci

Pikantní květák


Rychlé večeře, to je moje. A když nejsou děti doma, sahám po chilli a exotickém koření. V bedýnce jsem měla krásný květák. Můj muž s nedůvěrou očekával nejhorší- květákový mozeček. Tak jak ten chlap sní takřka cokoliv, tak květák a brokolice v jeho očích vždycky zaručeně vyvolají úlek. S naším rodinným přítelem, mým spolužákem ze studií mají v oblibě titulovat pokrmy, přou se o krále zvířat, jeden tvrdí, že je to kuře, druhý, že prase. Na názvu "Green poison" pro brokolici se však shodli. Rádi vzpomínáme, jak naše kamarádka měla v plánu nás pohostit jejich rodinným oblíbeným receptem na brokolicovou polévku, vzhledem k tomu, že jsme se zasekli na prohlídce zámku na ní nedošlo, ona se omlouvala, byla lítostivá a ten stav plynule přešel v salvy smíchu a ve velké překvapení, že existuje něco, co by můj drahý fakt nepozřel, že na to nevypadá. Pravda, za naše letité soužití už muž vzal na milost například květákovou polévku podle Florentýny. A také pikantní květák s bramborami, lehce inspirovaný indickým Phool Gobi, u nás často chybně nazývaným Aloo Gobi (aloo je zelí nikoliv květák). Nemůžu se tedy nepodělit.


Směs dochucovadel
Ingredience:
hlava květáku
2 veliké brambory
1 cibule
4 stroužky česneku
plechovka drcených rajčat
chilli paprika
exotické koření dle vůle, vždy však: koriandr celý, kurkuma, římský kmín, pak dle chuti: hořčice, cayenský pepř, chilli, apod.
sůl dle chuti

Květák

Vyberu si oblíbené koření s exotickým šmakem, např. koriandr celý, kurkumu, chilli, hořčici, cayenský pepř, kurkumu, sušený zázvor, římský kmín. Ve vysoké pánvi rozehřeju lžíci másla, přisypu koření, krásně se rozvoní. V momentě, kdy začnou praskat semínka koriandru a hořčice, přidám na kostičky nakrájené brambory, cibuli a malé růžičky květáku, krásně natáhnou chuť koření, trošku osolím, přidám česnek na plátky a přileju plechovku mých oblíbených drcených rajčat a nakrájenou chilli papriku.  Promíchám, přiklopím a dusím cca 20 minut, když je třeba podlévám horkou vodou. Až brambory změknou, je hotovo. Podávám v misce, posypané čerstvým koriandrem, mluvou mého muže a spolužáka: králem balkonu. Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat