středa 23. května 2012

Všechny chutě luštěnin pod jednou pokličkou

Polévka z luštěnin a obilovin s pikantní klobásou
Na luštěniny mám slabost, jak jest známo. V genech to zakódované nemám, na mé rodné hroudě se spíš fazolky a hrášky obcházejí a tolerují v menším než malém množství, zejména ve štědrovečerním bramborovém salátu. Mou další slabostí jsou polévky a všelijaké eintopfy, mou vášeň naštěstí sdílí i můj muž, a tak se ve vaření hutných polévek vyžívám a experimentuju. Časem určitě přidám i takřka legendární aztéckou polévku, která se ke mně stihla jako tip už několikrát vrátit, což je satisfakce nejvyšší.
Směs luštěnin a obilovin
U dvorní dodavatelky pochutin z Itálie mi srdce zaplesalo nad krásně barevným kilovým pytlíkem luštěninovo-obilné směsky s doporučeným receptem na Zuppa di Legumi e Cereali. Ejhle, bude se polívkovat! Kouzlo této směsi onehdá chytlo i pana Cuketku a myslím, že i Mlsnou kočku. Zkoumala jsem složení a tipuju to takto: čočka hnědá, čočka červená, čočka zelená, čočka hnědá neloupaná, fazole mungo, černé fazole, fazole černé oko, fazolky Cannellini, hrách, špaldové kroupy, ječné kroupy
Ingredience
Ingredience
2 hrnky luštěnino-obilné směsi
2 brambory
osm cca centimetrových kousků kůry z parmazánu- rána střelná pro vydatné italské polévky 
1 stonek řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
1 červená cibule
1 konzerva drcených rajčat
1 větší mrkev
zeleninový vývar
2 klobásy salsiccia nebo jiné pikantní syrové klobásy
svazek bylinek- ideálně rozmarýn, tymián, bobkový list
lžíce olivového oleje
lžíce másla
sůl, pepř

Drcená rajčata
 
Luštěniny namočím přes noc, snažím se jim minimálně jednou vyměnit vodu. Do mého milovaného červeného litinového hrnce, kterému tyto hutné polévky nejvíc sluší dám lžíci olivového oleje a másla, přisypu cibulku, mrkev, řapíkatý celer, vše najemno nakrájené a dva celé stroužky česneku. Orestuju,  až základ lehce zhnědne a mrkev změkne, přihodím vymačkané klobásy, opět orestuju dokud se maso nezatáhne, přisypu konzervu drcených rajčat a přihodím svázané bylinky, přiklopím poklicí, stáhnu oheň a patnáct minut nechám jemně probublávat.

Základ před vývarem, mám slabost pro litinové hrnce, navzdory neestetické úpravě se mi sbíhají sliny

Po té přileju horký zeleninový vývar a luštěninovou směs, po cca 15 minutách přidám na kostky nakrájené brambory a vařím bez poklice. Šedou pěnu pečlivě sbírám. Po dvaceti minutách je tento vlákninový elixír hotov, třeba jen dopepřit, dosolit, co chuťové buňky velí. Podávám s pečivem.

1 komentář: