středa 23. května 2012

Vzpomínky na Mexiko I.- Guacamole


Guacamole na bagetě
Byla to láska na první pohled, ta země mi v roce 1999 totálně učarovala, nádherná příroda, uchvacující památky, tradice, historie, země kam se prostě musela vrátit a určitě tam jednou chci vzít rodinu. Mexiko. Na mé druhé návštěvě Mexika mi Lupita trpělivě vysvětlovala úskalí mexické kuchyně, hodiny dobrých rad v její mizerný angličtině, podporované mojí mizernou španělštinou, a to vše výměnou za recept na bramboráky, které dodneška smaží, ale neumí vyslovit. Mexická kuchyně má říz a šmrnc, ale její kouzlo je v jednoduchosti a čistotě surovin. A proto ráda sázím na jistotu a v horkých dnech jako dnešní, líně pokukuju po zrálém avokádu. Guacamole je profláklý recept, tisíc názorů, mě však zaručeně pošle o pár let nazpátek, sedím s Juanem Carlosem u Karibiku a řešíme nesmrtelnost chrousta, vzpomínám na Jozefa a na všechno, co mi ty týdny tam daly. Už z úcty ke svým zaoceánským přátelům je jejich kuchyně stálicí na stole mojí rodiny. 


Zralé avokádo, limetka, šalotka, chilli paprička, pepř, himalájská sůl

Ingredience
1 zralé avokádo
1 chilli paprika
1 šalotka
1 limetka
sůl, pepř

Receptů a možností je celá řada, žádné dogma neexistuje, já vynechávám česnek (vzpomínky na cestu MHD přes celý Cancún s žlučníkovým záchvatem jsou nesmazatelným mementem mé první schůzky s guacamole), někdo vynechává i cibuli. Avokádo rozpůlím, miluju ten zábavný trik jak se nůž zasekne do pecky, pootočí a pecka vyjme, vyloupne ze slupky. V misce ho rozmačkám vidličkou, přidám najemno nasekanou šalotku, chilli dle chuti, zakápnu šťávou z limetky, posolím, opepřím, jemně promíchám. Ráda ho dávám ke krůtímu nebo kuřecímu steaku, případně na bagety.

Žádné komentáře:

Okomentovat