úterý 29. května 2012

Tymián, fazole, pasta? Ano!

Pasta e fagioli s vepřovým masem
Luštěninová jídla patří spíš k podzimu nebo k zimě, umí krásně prohřát. Jenže mě prostě nejvíc baví ochucené čerstvými bylinkami. Jakmile balkon zazelená, dostane celá police s kořením několikaměsíční stopku a zeleným kořením doplňuju, co se dá. Ráda hledám, která bylinka čemu sluší. U fazolí je to za mě rozhodně tymián, ta máslová chuť fazole a jemně hořká ostřejší chuť tymiánu tvoří velmi idylický pár. Prvně jsem ji okusila v zapadlé hospůdce na nábřeží v Praze, když jsme se s kamarádem ve studeném listopadovém dešti snažili najít místo, kde si dáme svařák, co nás prohřeje. Všude bylo plno, až jsme natrefili  na malou cestovatelskou hospůdku, kde pan majitel servíroval historky z cest a seděl s hosty u stolu.  Po první várce vína řekl: "Šmarjá, vy jste ještě nerozmrzli!" a dal nám talíř horké a voňavé fazolové polévky, bílé sametové královny večera. A měl nás. Často jsme za ním chodili, po večerech byli v Africe, v Nepálu, vyprávěl, jak se kde žije a samozřejmě, jak se vaří ve světě. Bavil mě moc. Na takovou polévku, co uměl on si netroufnu, tu mu musím z úcty a melancholie nechat výsostně jemu. Ale o vůni tymiánu směle vylepším těstoviny s fazolemi, inspirované Marcellou Hazan, guru mého kuchtění po italsku, známý recept na těstoviny s fazolemi neboli Pasta e Fagioli. 
Celozrnné rigati
Základem tohoto neapolského receptu jsou krátké těstoviny (ditali rigati), někdo jim říká sekané makarony a bílé fazole (cannellini). Myslím, že lze bez problému použít jakékoliv jiné drobné těstoviny. Fazole buď konzervované nebo min 12 hodin předem namočit. Recept je jako obvykle velmi variabilní, snadno se dá vylepšovat. Já s oblibou přidávám orestované maso a pastu povyšuji na hlavní chod. V Itálii se spíš servíruje jako polévka.
Rajčata, strouhaná směs mrkve, celeru a cibule, vepřové plátky

Ingredience
2 plátky libových vepřových řízků
1 hrnek bílých fazolí, používám cannellini
1 hrnek krátkých těstovin
1 konzerva rajčat
1 cibule
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
snítky tymiánu
olivový olej
zeleninový vývar- cca tři sběračky
lžička másla
sůl, pepř
Namočené fazole

Fazole namočím přes noc. Příprava je taková variace na desetiminutovku. Na lžičce olivového oleje orestuji klasický italský základ, cibuli, mrkev, celer, možno přidat i česnek, po deseti minutách přileju konzervovaná rajčata, po dalších deseti minutách fazole, po dalších deseti dle potřeby horký vývar, osolím lžičkou soli a přisypu těstoviny (pozor, je třeba mít v hrnci dost tekutiny, aby se uvařily) a nasekaný tymián dle libosti, po dalších zhruba deseti vypnu, je to o dvě minuty míň, než je čas potřebný pro uvaření celozrnných těstovin na al dente, toto prosím hlídat, aby nedošlo k rozvaření těstovin. Promíchám s restovaným masem, které si v mezičase připravím na sucho v nepřilnavé pánvi. Přiklopím poklicí a nechám dojít a spojit chutě, samozřejmě po deseti minutách, jak taky jinak, vmíchám lžičku másla, dosolím, dopepřím dle chuti. Podávám se strouhaným parmezánem a sypané čerstvým parmezánem.
Nasucho orestované maso.


Žádné komentáře:

Okomentovat