neděle 27. května 2012

Pohodově a křupavě- Celozrnný jablečný krambl


Krambl s domácí vanilkovou zmrzlinou

Bydlíme v bytě. V bytě na sídlišti. Přesto je naše hnízdo místem setkávání a častých návštěv. Miluju to. Obzvlášť, když přijede velká rodina, ožije to tu neskutečným způsobem a je veselo. Užívám si ty společné večeře, snídaně, to povídání, dětské řádění a vůbec, ten společně strávený čas. Jedna z takových rodin, má dva zrzavý kluky a rusovlasou princeznu, s našimi dětmi se znají od narození a tvoří velmi veselou činorodou partičku. Loni u nás byli ještě s jednou moc fajn rodinkou, ano náš byt pojal 12 osob. Při snídani, kdy se chystaly svačinky na celý den na výlet na veletrh, proběhlo rychlé bezpečnostní školení šesti dětí, co a jak v cizí zemi, polepila jsem jim oblečení s cedulkami s telefonními čísly rodičů. Zjevně si všechny rady braly k srdci, protože jeden úžasný rezatý prvňáček se otočil směrem k mému muži :"Stréjdó, táta říkal, že když si tu cedulku sundáme, tak budeme v pr...i.". Naštěstí se v Lipsku žádné dítko neztratilo. Tatínek tohoto sígra dělá výborný med. A ten nemůže chybět v kramblu, pečeném ovoci s drobenkou. Koláč je možné krásně naaranžovat nebo v přátelské atmosféře klidně konzumovat lžící přímo z formy. Nabízím ho ve verzi pro milovníky zdravé výživy, je úžasně voňavý a křupavý.

Ingredience
10 jablek
2 lžíce tmavého cukru
200 g celozrnné mouky
200 g ovesných vloček
100 g ořechů nebo mandlí (nasekaných)
3 lžíce medu
1 lžička skořice
200 g másla

Oloupaná nakrájená jablka podusím do změknutí s tmavým cukrem, používám muscovado, mám ráda jeho melasovou chuť, samo je možné použít jakýkoliv jiný cukr nebo med. Jablka ochutím skořicí a vysypu je do máslem vymazané formy, je možné zastříknout rumem.
Dušená jablka se skořicí

Z důvodu minimalizace špinavých hrnců, dám na opravdu mírný plamen rozehřát máslo do téhož hrnce, přidám med a přisypu všechny suché ingredience a nechám spojit. Pak vzniklou drobenkou posypu jablka a koláč vložím do trouby vyhřáte na 160°C, peču do zezlátnutí, je to lehce přes půl hodiny. 
Drobenka
Koláč má křupavou drobenku a moc mu sluší vanilková omáčka nebo vanilková zmrzlina, někdo ho rád se šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Ráda si udělám víc drobenky a uskladním ji v mrazáku, až doroste rebarbora nebo dozrajou švestky, přijde její čas. Do kramblu je možné dát jakékoliv ovoce, velkým šlágrem je rebarbora s jahodami. Také chuť drobenky je možné libovolně měnit přidáním různých ořechů, mám dobré zkušenosti třeba s pekanovými.  Dobrou chuť.
Krambl před upečením

Žádné komentáře:

Okomentovat