čtvrtek 24. května 2012

Mandle, co odnesou nepohodu- Cantuccini

Cantuccini s dezertním vínem

Tvrdé, voňavé sušenky z Toskánska, které se máčejí do sladkého dezertního vína Vin Santo jsem poznala díky mé milé přítelkyni Zdence, která způlky žije v Toskánsku a výborně se tam hodí. Sluncem projasněný úsměv a životní optimismus kolem sebe rozdává, stejně jako recepty, rady a ingredience na italskou kuchyni. Italsky jsem se u ní však pořád ještě nenaučila. Sušenky mi přijdou jako krásná ženská záležitost, úplně lákají k posezení s kamarádkou při skleničce vínka, myslím, že máčení do kávy taky není hříchem, jejich výjimečná chuť v kombinaci se sladkým pitím zcela jistě odnese nejednu starost a bolest.

Mandle, citronová kůra a cukr
Vejce v prosáté mouce

Ingredience
400 g hladké mouky 00
3 vejce
200 g cukru
200 g celých neloupaných mandlí
strouhaná kůra z jednoho pomeranče
3 g kypřícího prášku (dávám malou kávovou lžičku)
1 vejce na potírání
 špetka soli

Nohavice před pečením


Příprava vyžaduje ruční hnětení těsta, mám tuhle část moc ráda, ráda do těsta zahnětu starosti všedního dne.
Vejce vyklepu do důlku v mouce (prosátá a smíchaná s prdpopečem a špetkou soli), přidám cukr, propracuju, pak přisypu celé mandle a citronovou kůru, lepší je tedy pomerančová, ale tu zrovna nemám, možno přidat extrakt z mandlí či pomeranče, někdo přidává brusinky, čokoládu, kakao, já mám radši tu skromnější mandlovou verzi. Těsto je tužší, vyžaduje trochu času a trpělivosti, zpracované má konzistenci tužší modelíny. Zpracuju ve tři nohavice, potřu rozšlehaným vejcem. 
Nakrájené sušenky před dosušením v troubě
Na pečícím papíře peču cca 25 minut v troubě rozpálené na 180°C, po 25 minutách vyjmu, nechám cca 5 minut odpočinout, pečící papír i nohavicemi přesunu na prkýnko, šikmo nakrájím na prsty, naskládám na plech na nový pečící papír, stáhnu teplotu na 160°C peču dalších cca 20 minut, dokud nemají zlatou lehce hnědou barvu. Vyjmu z trouby nechám vystydnout, skladuju v plechovce a těším se na posezení.


Žádné komentáře:

Okomentovat