pondělí 28. května 2012

Hlavně jednoduše- Chřestový koláč


Chřestový koláč
Slané koláče, quiche, fritáty, omelety, španělské tortilly jsou mým spojencem, sluší jim většina zeleniny, většina sýrů, šunka, slanina, vejce, zakysanka. Často to, co v lednici přebývá. Jsou dobré jak teplé, tak studené, prostě ideální jídlo na jaro-léto. Mám ráda možnost kombinovat a improvizovat. Loňský podzim na jednom dámském dýchánku při šití panenek z ovčí vlny, jsem shledala, že je pro mě příliš složité vyšít dvě stejné oči vysněnému pirátovi pro synka a snažila se maskovat páskou přes oko. Jedna má milá přítelkyně mě s údivem sledovala, nevěřícně kroutila hlavou a řekla mi, že ne vždy je fajn být mistrem zkratek. Dala jsme na ni, oko pracně vyšila a páskou jen překryla. První co syna pak zajímalo bylo, jestli se dá páska sundat, že jí totiž piráti nosí "jen-tak-na-voko". 

Chřestový koláč je však jídlem, které díky plnosti jarní chuti chřestu a výrazného sýra jakékoliv zjednodušování snese. Nemáte-li čas a chuť, bez ostychu nahraďte domácí těsto kupovaným listovým či křehkým. Tento pokrm je nejoblíbenější pochoutkou z chřestu po široké rodině, každé jaro ho dělám několikrát v různých variacích, sluší totiž květnovým teplým večerům a posezením s rodinou a přáteli při vínku.

Pecorino
Ingredience:
Křehké sýrové těsto:
250 g polohrubé mouky
2 vejce
125 g másla
3 lžíce parmezánu
malá lžička soli

Náplň:
Zelený chřest- menší svazek
2 cibule
3 vejce
zakysaná smetana
100 g strouhaného pecorina nebo jiný výrazný sýr
pepř, sůl

Sametové těsto
Všechny ingredience na těsto nahážu do robota, nevyžadují žádnou extra péči, jen máslo nakrájím na plátky, vyčkám až se vše spojí v kouli, přendám do misky, překryju a nechám cca 20 minut odpočinout v chladu. Mezitím nasekám chřest na cca centimetrové kousky, což není nutné, chřest je velmi efektivní i vcelku, cibuli nakrájím na kolečka. Vejce rozšlehám v misce se zakysanou smetanou a solí.

 
Hostínský chřest a cibule z první bedýnky

Těsto vyválím a napasuju do máslem vymazané formy, propíchám vidličkou, nasypu chřest s cibulí, nastrouhané pecorino a zaliju vyšlehanou vaječnou směsí. Vložím do vyhřáté trouby a peču zhruba 25 minut při 180°C. Před podáváním dotáhnu čerstvě mletým barevným pepřem. Ideálně ho doplní dobře vychlazené Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.



Koláč před upečením


2 komentáře:

  1. Kamčo, po pár dnech jsem do tvého chutného blogu doslova zamilovaná a vzniká mi zřejmě závislost. První stránka kam se každé ráno dívám, když zapnu PC. Lucie-Nesulka

    OdpovědětVymazat
  2. Lucí, děkuju za kompliment, to mě moc těší. Budu se snažit, aby to tak vydrželo :-)

    OdpovědětVymazat