úterý 22. května 2012

Má vášeň luštěninová

Luštěniny patří v našich končinách k velmi opomíjené surovině, čočka na kyselo nebo blemcavá hrachová kaše v aranžmá jídelen do gurmánského nebe těžko někoho vystřelí. Tato velmi tradiční surovina má vysokou výživovou hodnotu, je to plnohodnotný zdroj rostlinných bílkovin, je  plná vlákniny, minerálních látek, nenasycených mastných surovin, vitamínů skupin A a B, minerálních látek,  navíc má nízký glykemický index.  Je právem vlajkovou lodí mnoha výživových poradců, kteří cedí krev, aby ji dostali minimálně dvakrát v týdnu na náš stůl. Luštěniny, též luskoviny jsou souhrnným označením skupiny rostlin a jejich plodů, běžně dostupné všude po světě. Spotřeba v České republice je však tragická, průměrný Čech zdolá pouhé 2kg této potraviny za rok, celosvětový průměr je zhruba 7 kg, v některých zemích však dosahuje až 25 kg ročně. A běžný Čech žasne, kolik druhů luštěnin existuje. A mě baví je objevovat, po každý když natrefím na nové, zajuchám, jak moje dcera nad novýma botama.

Mám v plánu je trochu prozkoumat a podělit se...

Čočka- hnědá, zelená, červená, oranžová, puy
Fazole- červené, černé, bílé, adzuki, zolfini, mungo, pinto, haricot, indiánská, křepelčí, máslová, urad dal
Hrách- dřeňový, cukrový, pučálka, kapucín,
Sója
Cizrna- bengálská, kábulská
Lima boby
Vigna
Bob, lupina, vikve
a spousta úžasných směsek

2 komentáře:

  1. Kamilo, dneska vařím luštěninu "Urad dál". Je prý víc bohatá na bílkovinu, nic víc o ní nevím. Mám ji poprvé. Třeba si o ní rozšíříš seznam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Šárko, to slyším prvně, doufám, že se podělíš o zážitek. Hned ji připisuju na seznam ;-). Díky za tip!

    OdpovědětVymazat