středa 2. října 2013

Scallopini na rajčatech, kaparech a oregánu

Koupili jsme tele, respektive dvě mrtvá telata. Náš byt se na pár hodin proměnil v řeznictví a hromada přátel má plný mrazák kusů šťastného telete. Je to ovšem vyšší liga. Tele nám vyrostlo na svazích Jizerských hor, výhradně se páslo a v raném věku bylo velmi humánním způsobem odejito a maso vyvěšeno. Masachtiví přátelé si u nás po třech dnech podávali kliku od dveří. To odpoledne mělopro mě zvláštní kouzlo, říkala jsem si, že nejen láska  prochází žaludkem. Semtam se mi někdo z nich ozve, že jim maso moc chutná, ale že je dost "jiný", a  že nevědí, co z něj dál vařit. A to je otázka přesně pro mě. Takže telecí poprvé, dle guru italské kuchyně Marcelly Hazan.

Scaloppini
cca 0,5 kg telecího (zadní kýta nebo jiné libové plátky)
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
3 stroužky česneku
sůl, pepř
1 dcl bílého vína
plechovka rajčat
2 lžíce kapar
1 lžička oregána


Maso nakrájím na plátky a ty naklepu. Ale pozor! Marcella radí žádné rány paličkou, ale jejím bokem jen jemně poklepat maso od středu ke krajům. Na mírném plameni si rozehřeju lžíci oleje a lžíci másla na pánvi, vhodím 3 celé stroužky česneku. Až zezlátnou, vyndám je (ale nevyhodím, nakrájím je např. do domácí lučiny) a zesílím plamen. Plátky masa obalím v hladké mouce, oklepu a vložím do rozpáleného tuku. Opeču na každé straně cca 1,5 minuty, poté dám na nahřátý talíř (nebo do trouby vyhřáté max na 50°C) a osolím a opepřím je. Do výpeku naliju 1dcl bílého vína a uvolním vše nasmažené, pak přidám plechovku rajčat. Cca po 20ti minutách se rajčata budou oddělovat od tuku, vznikna taková hustší omáčka, přidám lžičku oregána a kapary, promíchám a vložím plátky masa, aby se cca minutu prohřály. Podávám se širšími nudlemi. Dobrou chuť.

2 komentáře:

  1. Hmmmm, to zní žravě!! Vyzkouším! Mecht

    OdpovědětVymazat
  2. Mechtyldo, myslím, že zrovna Tobě by to šmakovalo. Navíc je to vcelku rychlovka. Jsem zvědavá na dojmy :-)

    OdpovědětVymazat