středa 25. září 2013

Rostou II.- Polévka á la babí léto




S podzimem a klesající teplotou přichází zásadní změna chuťových preferencí...Nezačínají teď všechny blogové příspěvky stejně? Je to prostě tak, najednou se u všech objeví se chuť na hutnější jídla. U nás to jsou silné polévky, co zahřejou, pořádnej grunt. Hutné svou konzistencí, výživné a lehce pikantní. To se ze špajzu začnou sypat po celé léto zapomenuté luštěniny, obiloviny.... Kuchyní zavoní eintopfy. Do toho pořád rostou houby. Stromy začínají červenat, miluju ty barvy babího léta. Tak si je zvu i na talíř.

Polévka z cizrny, kuskusu a hříbků

lžička másla, lžička olivového oleje
několik hub
cibule
2 stroužky česneku
olivový olej
plechovka cizrny (nebo přes noc namočená cizrna)
4hrnky vývaru (zeleninový, houbový nebo jakýkoliv)
kuskus
plechovka rajčat
větvička rozmarýnu
čerstvý koriandr
zakysaná smetana, pokud je libo ;-)

Na lžičce másla a olivového oleje zpěním cibulku, až zesklovatí, přidám dva stroužky česneku nakrájené na plátky, až zavoní, přidám nakrájené houby. Cca po pěti minutách přidám plechovku rajčat, přikryju poklicí, stáhnu plamen a nechám 20minut povařit. Poté přileju čtyři hrnky vývaru, až probublá, přidám cizrnu a nasekaný rozmarýn, nechám krátce povařit, přisypu kuskus, po minutě vypnu a nechám dojít. Podávám s čerstvým koriandrem, lžící zakysané smetany a pro dospěláky posypané chilli. Dobrou chuť


Žádné komentáře:

Okomentovat