neděle 23. září 2012

Je tu podzim a fondue








Fondue a raclette jsou našimi oblíbenci, ovšem od jara do podzimu se na ně práší. Jsou ideálními společníky na večerní posezení s přáteli, onehdá jsem viděla na jednom americkém blogu slogan: Fondue. Family. Friends. Fun. Na to, že nemám valné mínění o úrovni fondue za oceánem, dost mě zaujal. Baví mě tyhle okamžiky, kdy se sedí kolem stolu, zobe něco dobrého a vyprávějí se historky. A tak s prvním podzimním dnem, sbíráním listí a úklidem letních bot, přišla chuť roztopit pod kotlíkem. Naprosto výjimečně jsme nikoho nehostili, netradičně jsme si dali fondue k obědu, jen my čtyři. Byl to ale moc fajn "večírek", děti se oblékly a stolovaly, jak se má, užívaly si to.  Probrali jsme školu, školku,  trápení, radosti. Dost jsme se nasmáli. Jáchym chodí pár týdnů do školy a už má zcela jasno, jak školství funguje: "Mami, u nás ve škole paní učitelce dost pomáhám, dá se říct, že tam už i vyučuju. Věřila bys, že to může dělat úplně kdokoliv?". No nevěřila. 
Prvňáček

S manželem jsme si otevřeli krásné víno, prostě den jak sen. Obvykle děláme masové fondue, tentokrát jsem se rozhodla pro masové kuličky s cottage sýrem, dost se to osvědčilo, určitě zopakujeme. Jako doplněk jsem připravila kuřecí, které jako vždy zbylo. Omáčky jsem chystala s dětmi, foodprocessor je veliká atrakce, chuťove u nich jednoznačně vede á la koktejlová. Dipy mě moc baví, určitě se jim časem ještě budu věnovat.

Ingredience:
500g mletého masa, ideálně mix
cottage sýr
3 stroužky česneku
lžíce dijonské hořčice
pepř, sůl
promíchat a vytvořit menší kuličky



Omáčky:

Koktejlová kindrverze:
jeden řapík celeru, oloupat a nakrájet na jemné kostičky
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce zakysané smetany
lžička kečupu

Zeleninová:
1 jarní cibulka
červená paprika, vše najemno
zakysaná smetana
pepř, sůl

Medovo- hořčicová:
med
dijonská hořčice
lžička Aceta Balsamica

Chilli:
koktejlová rajčata
maďarská chilli pasta

Karí omáčka:
karí pasta
zakysaná smetana

Kerblíková:
zakysaná smetana
stroužek česneku
hrst kerblíku z balkonu

Dobrou chuť!







4 komentáře:

  1. S přicházejícím podzimem už u nás taky padla řeč na fondue. Asi jej taky brzy oprášíme. Už se na to moc těším! A hádej Kamčo, kdo za to může, že jsme si jej loni pořídili? ;)
    Adam

    OdpovědětVymazat
  2. Adame, to mě moc těší! Až přijedete příště, mám vymyšlené korejské barbecue ;-).

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný blog, perfektní fotky a taktéž recepty, chodím sem moc ráda :-)

    OdpovědětVymazat