sobota 22. září 2012

Vůně neděle


Nedělní oběd

Nedělní oběd, rituál, čas pro rodinu. Selo-noko-zelo, smějeme se, že něco tak echt českýho může znít echt japonsky. Díky mé milé rodině se nám do mrazáku nastěhovalo malé mrtvé bioselátko. Jemné maso si zaslouží jemnou přílohu. I pustila jsem se do bramborových noků, samozřejmě že jsem opět prskala, že letos je to naposledy, mouka po celé kuchyni, lepkavé těsto na prkýnku, hrnec zalepenej. V duchu se sebe ptám, jestli to takhle vypadá jen u mě kuchyni. Snažím se být při vaření organizovaná, vše si po sobě hned uklízet. Fakt se snažím. A pak mi dvakrát zazvoní mobil, třikrát mne odvolají děti a už to jede. Věci se začnou zřejmě samy kupit, chaos roste. Mouka všude. Dcerka chce patlat těsto. Inu dobrá, stojí vedle mě na židli, trpělivě plácá válečky na noky, je celá bílá od mouky, usmívá se, spokojeně brebentí, že až bude velíká bude nosit podpatky a chodit se mnou do kavárny. Je krásná. Přestávám vidět čurbes a užívám si ten moment, spokojené dítko, moje holčička, naše kuchyň, náš domov, náš nedělní oběd. Dneska nám bude chutnat. Chce to ovšem něco pikantního, dát jídlu trochu šmrncu, pohraju si se zelím.
Připravená kýta

Ingredience
selečí kýta
hořčice
česnek
cibule
rozmarýn
sůl, pepř
červené zelí
jablko
cibule
hřebíček, skořice, sůl
sklenička brusinek
1 kg brambor
2 vejce
200 g hladké mouky


Kýtu jsem očistila, omyla, osušila, kůži jemně prořízla na čtverečky. Čtyři stroužky česneku nakrájela na plátky, dvě cibule na kolečka. Kýtu jsem pomazala hořčicí a do řezů v kůži jsem nacpala česnek a snítky rozmarýnu. Cibuli jsem jen tak mýrnyxtýrnyx poházela po kýtě. Lehce jsem podlila vývarem a dala zakryté péct na 180°C, po půl hodině odkryla a dalších půl hodiny pekla se zaplým grilem. Zlatou kýtu s křupavou kůrkou jsem zabalila do alobalu. Pekáč s výpekem dala na hořák, přidala jsem deci bílého vína, nechala zredukovat, přidala lžíci másla a získala jemnou omáčku.
Zelí jsem nakrájela najemno, na másle podusila velikou cibuli najemno nakrájenou, přidala zelí, 5 hřebíčků, celou skořici, lžičku soli a dusila cca půlhodinu, přidala skleničku brusinek i se šťávou a jedno nastrouhané jablko, po další půlhodině bylo zelí akorát, měkké, ale pořád křupavé, šťáva vyvařená.
Brambory jsem uvařila ve slupce, ještě horké oloupala a nastrouhala. Vzpomněla si, že ten lis na brambory už vážně musím koupit. Do horkých brambor jsem dala dvě vejce, hladkou mouku, sůl. Z těsta pak na pomoučněném prkénku vypracuju tzv. nohavice, které krajím na cca 2cm špalíčky. Ve velkém hrnci přivedu k varu vodu, osolím a naházím noky do hrnce, když vyplavou, jsou hotové, trvá to maximálně tři minuty. Zbývá už jen nalít si třetinku vychlazeného pivka. Dobrou chuť!

 



1 komentář: