pondělí 27. srpna 2012

Sladké prázdninové vzpomínání nad hruškovým koláčem


Jsem ráda, že žiju ve střední Evropě, v místě, kde se střídá čtvero ročních dob, a každé má svoje kouzlo. Vařím ze sezónního, je to pro mě velikou inspirací a výzvou, čtyřikrát do roka změna jídelníčku. Baví mě ta pestrost. Co je však mým srdečním obdobím je babí léto, kratší dny, teplo, zlatavé světlo, nádherné podvečery. A proto mě baví hrušky. Tyhle do červena vybarvené jsou příslibem nadcházejích dní, ještě teplých, ale už k vydržení. Navíc jsem se konečně dokopala ke kávovému předplatnému z Doubleshotu. První balíček kávy vyzýval až k rituálnímu mletí kávy, byt se provoněl kávou a přišla ta zrádná chuť na sladké. V sobotní bedýnce čekalo pět hrušek, jejich dny byly sečteny. Ano, ano, k tak dobré kávě to chce pořádný koláč. A tak jsem se pustila do koláče s hruškami v karamelu. Skvělá káva a tento koláč jsou báječnými společníky na prohlížení fotek z léta, prázdniny končí a já s úsměvem rekapituluju. Je to poslední neškolní léto, konec úplně svobodného období bez povinností dětí. Za týden bude prvorozené dítko prvňáček, skoro bych i slzu zamáčkla, ale není důvod, máme za sebou skvělé prázdniny. 

Měla jsem mimořádně hodně volna, tak jsem si je až dětsky užila i já. Odhlásila jsem děti ze školky, celé dva měsíce jsme strávili s přáteli a rodinou, děti mají kupu zážitků, žádná exotika, žádné extra výlety za poznáním, jen to letní, skromné, až opojné. Stanovali jsme, vařili na ohni, piknikovali u jezera, v noci pozorovali Velký vůz a další souhvězdí, krmili se lesníma jahodama, byli v kině, zažili atmosféru rockového festivalu i vůni peříček pártýdenních kuřat, řádili na stohu, byli v muzeích, na zámku, lezli po kopcích, hráli si s indiánem i kovbojem, plavali a blbli v bazénu, jako rodiče jsme se pro ně vyřádili v pohádkovém lese, věnovali se rodině tak jako žádné léto předtím, pořád obklopeni partou skvělých lidí. Je to pro mě sladký pocit mít kolem tolik báječných lidí, že mu ta sladkost karamelu jen stěží může konkurovat. Díky všem, co se našim prázdninovým světem procházeli s námi. Bylo to báječné!


Ingredience:


čtvrt kila mouky- buď polohrubé, nebo mix- já dodělávala zbytky z chaty, takže půl na půl kukuřičnou s     hladkou
špetka soli
lžička cukru
čtvrtka másla
pár lžic vody
Hrušky, muscovado cukr, čtvrtka másla
Koláč před upečením

Mouku smíchám v robotu se sypkými ingediencemi, přidám povolené máslo, až se udělá žmolenka, začnu po lžících přidávat studenou vodu, hned jak se z těsta vytvoří  koule, skončím a těsto vmačkám do vymazané pečící formy a dám na cca dvě hodiny chladit. Je to těsto křehké, málo sladké, žlutá barva kukuřičné mouky sluší ovoci. Roztopím troubu na 160°C, korpus, který nejdřív propíchám vidličkou, peču cca 20 minut, až těsto jakoby zajde, zesvětlá. Mezitím si připravím náplň. Do vysokého hrnce dám rozehřát máslo, na něj nahážu nakrájené hrušky, neloupu je, jen zbavím jadřince, po pěti minutách přidám tři lžíce cukru, já ráda používám muscovado pro jeho karamelově navinulou chuť. Stálé míchám, než se cukr rozpustí a začne karamelizovat, uběhne cca deset minut. Na předpečený korpus naliju náplň a peču dalších cca 10 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou. Dobrou chuť!
Hruškový koláč

3 komentáře:

  1. Dnes jdu na to, páč jsem nemohla odolat :)
    Bačová

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za milé komentáře :-). Doufám, že bude chutnat.

    OdpovědětVymazat