neděle 28. února 2016

Co vy a fenykl?

Často se stává, že vlivem nějakého neoblíbeného jídla, uvrhneme nějakou potravinu v nemilost. Takřka každý si něco takového nese už z dětství, já třeba nemůžu vystát fenyklová semínka v zavařené červené řepě. Navzdory tomu však jak řepa, tak fenykl patří mezi mé oblíbence. Stojí to za to, prolomit ten předsudek a nechat se zlákat k experimentování.



Fenykl je zelenina, která u nás má o dost horší jméno, než si zaslouží. Většina lidí má jeho chuť spojenou právě s těmi nešťastnými semínky, s dětským čajem nebo s nakládanou červenou řepou jako já. Veliká chyba! Tato jižanská bulva je skutečnou dámou, která by si i v našich končinách zasloužila pozornost, jaká je jí věnovaná ve Středomoří. Pro dnešek volím velmi jednoduchou variantu zapečení v bešamelu. Tato úprava zeleniny sluší také čínskému zelí, pórku, květáku, chřestu a dalším. Základem je  krom kvalitní zeleniny, cibulový bešamel a voňavá strouhanka, která když zbude, zmrazí se, někdy příště jako když jí najdete. A celkově v této úpravě využijete nějaké zbytky z jiného vaření a naopak, našetříte si další zbytky na další vaření. Recy-koloběh jak má být, vzhledem k tomu, že každý Čech vyhodí průměrně 170 kg potravin ročně, je každé využití zbytků víc jak vítané.

Zapečený fenykl v cibulovém bešamelu s parmazánovo-česnekovou strouhankou
2 bulvy fenyklu

na bešamel:
0,75 l mléka
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
nať z jarní cibulky
bobkový list, jalovec
lžička soli

na strouhanku:
50 g strouhanky
20 g parmazánu
2 stroužky česneku
lžíce olivového oleje

Z fenyklu odkrojím vršek (ten však nevyhodím, ale dám na tácek s vodou, díky čemuž mi ještě pár dní bude dodávat voňavou nať na dochucování), oloupnu svrchní kabátek (také nevyhodím, ale přidám do nějakého vývaru). Fenykl nakrájím na kostičky a vhodím do vroucí osolené vody. Povařím cca 5 minut, díky tomu se zbavím té neoblíbené lékořicové chuti. Zcedím a nechám okapat. Do kastrolu naliji mléko, přidám nať z jarní cibulky (taky zbytek z jiného vaření), lžičku soli, bobkový list a několik kuliček jalovce, případně jiného divokého koření, přivedu k varu a na pár minut odstavím, aby se vůně a chutě spojily. Na pánvi osmahnu mouku s máslem, až zezlátne, přileji mléko a míchám, dokud nezískám požadovanou hustotu bešamelu. V misce smíchám strouhanku s prolisovaným česnek, strouhaným parmezánem a olejem. Zapékačku vymažu, vysypu trochou voňavé strouhanky, přidám fenykl, bešamel, na vršek pak strouhanku, peču na 180° cca 25 minut, dokud strouhanka nezezlátne. Koukám, že je popis dost rozvleklý, ale nebojte se toho, je to rychlovka, navíc vám byt provoní neuvěřitelná vůně.

Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat