pátek 1. června 2012

Chřestoto


Zlaté chřestoto

Šafrán, z arbaštiny "za fran" neboli být žlutý je vzácnějším kořením. Jsou to pestíky fialového květu krokusu, na jedno kilo koření je třeba je  posbírat ze sta tisíc květů, zde má zřejmě svůj původ naše oblíbené "jako šafránu". V arabské kuchyni je hojně využíván do polévek, pilafů. V Evropě se díky své barvě přidává do moučníků, bramborových pokrmů a hlavně do rýže. V našich končinách je až sprostě drahý, vyplatí se přivézt třeba ze Španělska, kde stojí zlomek toho, co tady. Navíc je to báječný dárek pro jídlomilce. Mám celkově ráda tyhle jedlé suvenýry. Moji rodiče jsou velcí cestovatelé, několikrát do roka vyrážejí do světa, nikdy je nezapomenu vybavit seznamem koření, co nutně potřebuju přivézt. Po návratu z poslední cesty z Mexika mi mamka dávala pytel koření, a ještě přidala mexickou vanilku, že jsem na ni nejspíš zapomněla, minule prý na seznamu určitě byla. Šafrán už taky vezli z mnoha míst na zemi. Tu zlatavou barvu jsme si zamilovali. Třiletá dcerka je malý foodie a rýži chce jen zlatou a ideálně s "křestem". A tak u nás doma vzniklo chřestoto.

Rýže na rizoto, šalotka, chřest



Ingredience:
pazochy bílého chřestu
rýže na rizoto
šalotka
šafrán
olivový olej
máslo
parmezán

Chřestu odlomím dřevnaté konce, oloupu, nic nevyhazuju, vše nepotřebné použiju na vývar. Do vody dám lžičku soli a cukru, plátek citronu a nahážu veškerý chřestový "odpad". Vývar pak použiju na podlévání rizota, současně jsem zpracovávala i další zelený chřest, odlomky též použila pro vývar, tak byl vývar dobře silný. Rozhodně lze použít jiný vývar, zeleninový, drůbeží, počítejte však, že ho rýže nasákne až 1,5 litru. Nedoporučuju nahrazovat bujónem, to se jemná chuť úplně rozbije. Šafrán si namočím do misky s vřelým vývarem, krásně se tak uvolní vůně koření i barva. Na půl kila rýže dávám lžičku šafránu.

Blizny šafránu namočené ve vývaru

Šalotku nakrájím na jemno a orestuji na lžíci olivového oleje. Mezitím si nakrájím chřest na cca dvoucentimetrové špalíčky a dám stranou. Až cibulka zesklovatí, přisypu rýži, kterou neproplachuju, a pořádně promíchám, aby se všechna zrnka obalila olejem. Poté podleju jednou sběračkou vývaru a míchám do vsáknutí, naliju namočené blizny a opět míchám do vsáknutí, celá finta krémového rizota spočívá v tom, že rýže musí tekutiny vsakovat postupně, nesmí se utopit, ale ani připálit. Není to žádná věda, rýže si umí říct. Jakmile se tekutina vsákne, okamžitě přileju další naběračku. Je výborné přilít dvě deci vína, to přidá správný jižanský šmak, ovšem to by mé děti neradi viděly, tak v jejich rizotu tuto část nuceně vynechávám. Chřest je možné a správné chvilku blanšírovat ve vývaru, já se však přiznám bez mučení, tento krok vynechávám a cca po pěti minutách vaření rýže, chřest přidám do rýže a dále podlévám a míchám a míchám a podlévám, není dobré se od této činnosti vzdálit, rýže se umí ihned vymstít. Po cca patnácti minutách tance s děravou vařečkou ochutnám, zda je rýže uvařená, avšak na skus tvrdá. Pokud ne, přileju další vývar, pokud ano, odstavím, promíchám s nastrouhaným parmezánem a oříškem másla. Toto krémové rizoto dozdobím hoblinkami parmezánu, dosolím, dopepřím a podávám třeba  jako předkrm, dcerce však vždycky jako hlavní jídlo. Dobrou chuť.




Žádné komentáře:

Okomentovat