neděle 20. března 2016

Lehký dezert bez cukru, bez mléka, bez mouky?

Snídaně našlapaná zdravou energií to je to, co umí udělat den mnohem příjemnějším. Samozřejmě, že mě víc baví snídat pomalu, dlouze, ale v týdnu, když je ráno kalup, přijde vhod snídaně připravená den předem. Miluju fermentovanou ovesnou kaši od Kitchenette, různé směsi rostlinného mléka, ovesných vloček a ovoce.  Pravda, snídaně číslo jedna to není, tou je jednoznačně English Breakfast, obzvlášť, když ji s přáteli vyhlásíme na dovolené na statku. V našem podání má několik chodů, vejce, slaninu, fazole, čaj, kávu a vinný střik v různém pořadí a kombinaci. To je nejhezčí ráno. Tentokrát ale recept vysloveně zdravý, navíc s oblíbenými chia semínky, bez mléka, bez lepku, bez cukru, přesto velmi chutný. Ideální snídaně, co se dělá přes noc, případně i jako svačinka nebo dezert.

Oříškový chia puding (4 porce)
1 hrnek kešu ořechů
4 sušené fíky (případně datle, brusinky, rozinky)
2 hrnky vody
1/2 hrnku chia semínek
lžička skořice
čerstvé ovoce (maliny, borůvky, banán, jablko)
nepražené kakaové boby

Do robotu nasypu vše vyjma chia semínek a rozmixuji, po té vmíchám chia semínka, rozdělím do skleniček, nasypu čerstvé ovoce a dám do lednice. Ráno hned jak vylezu z postele vytáhnu z lednice, během 15ti minut ranní rutiny se skleničky ohřejí na příjemnou teplotu. Posypu ovocem a kakaovými boby. 

Dobrou chuť!

9 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezký a jednoduchý recept :) když vidím tu skleničku, hned se mi sbíhají sliny!
    Krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoduchost vede;-). Hani, děkuji za milý komentář.

      Vymazat
  3. Díky za tip, mám doma zbytek kešu másla, tak jsem to udělala z něj a už skleničky čekají ve špajzu na ráno. To snad budu i ráda vstávat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc zvědavá, jak bude chutnat :-)

      Vymazat
    2. Hlásím úspěch! Na snídani jsem si já osobně pochutnala hodně a zbytek rodiny zřejmě také, mám povolení tento pokrm zařadit do jídelníčku! :-)

      Vymazat
    3. Tak to mě moc těší, Markét. Díky!

      Vymazat
  4. Když jsem četla nadpis, napadlo mě "jablko" :D Tak nakonec to bylo "složitější" :)

    Chia pudink znám a chutná mi na sto způsobů, i když je fakt, že na strukturu nabobtnalých semínek jsem si nějakou dobu zvykala - připomínaly mi jikry :) Recept určitě zkusím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, jablko by bylo ještě rychlejší ;-).
      Já si takhle nemůžu zvyknout na tapiokové perly, děti mě na ně ukecaly, nakonec je nejedí, že to je jak žabí vajíčka, tak tu na mě vyzývavě hledí celý pytel.

      Vymazat