středa 30. května 2012

Slanináda...

Bageta se slaninádou

Baví mě nové a neobvyklé chutě. Úvodem jen zmíním, abych nedejbože někoho nevyděsila, že razantně odmítám kombinaci masa a ovoce. Ananas v á la číně, jablka na vepřovém nebo obligátní broskev na steaku mi způsobují noční můry. V letním období ráda experimentuju se zavařováním, s marmeládama, dochucuju je skořicí, vanilkou, kardamomem, kořalkou, hraju si s chutěma. Nejsem příliš na sladké, a tak ještě radši zkouším zeleninové směsi, čatný, pečená rajčata , čalamády. Až poměrně nedávno jsem objevila cibuládu. Kvanta cibule se zredukují a za pomoci cukru a rozličných ingrediencí se vytvoří úžasná směs, podobná čatný, velmi chutná k masům nebo na tousty. Jeden horký letní večer jsme s přáteli trávili v oblíbené hospůdce a nad skleničkou oroseného moku jsme s kamarádkou, se kterou si velmi filmově a vlastně i politicky rozumím, neotvíraly (musím říct, že k veliké radosti našich mužů),  naše oblíbená témata a velmi  se pobavily při vymýšlení gastroinovací. Naše hovory se točily hlavně kolem zmrzliny, dost už bylo těch sladkých fádních chutí a profláklých sloganů, představovaly jsme si, jak zmrzlinář na návsi vyřvává: čabajkováááá, knedlo-zélo-vepřóóóváááá nebo letní svěží okurková, paninko a co pepřovou pro pána? Hodně jsme se ten večer nasmály a s rostoucím účtem skoro začaly v této branži podnikat. Pár dní na to jsem narazila na článek o šlágru v Anglii, slaninovém džemu neboli bacon jam. Říkala jsem si, tak přece jenom na tom něco bude. A v hlavě se mi začala rýsovat představa, jak nakombinovat slaninu s oblíbenou cibuládou. Název už jsem měla, bude to slanináda. A jde to, navíc se to fakt rýmuje, kdo ji ochutnal, ten si ji zamiloval.
Vinný ocet, sůl, pepř, javorový cukr, tmavý cukr, cibule a česnek

Ingredience:
1 kg cibule
4 stroužky česneku 
0,5 kg slaniny, dobře vyuzené, jemně prorostlé
100 g  tmavého cukru
2 dcl octa (červený vinný nebo balsamico)
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce uzené papriky
1 lžička chilli
sůl a pepř dle chuti


Slaninka

Slaninu nakrájím na nudličky a vyškvařím, dokud nezezlátne, pak ji seberu děravou naběračkou. Tuk přecedím, hrnec vytřu papírovou utěrkou, vrátím cca dvě lžíce zcezeného tuku, zbytek zlikviduju. Na tuku zpěním nakrájenou cibuli, až zprůhlední, přidám třený česnek a přisypu cukr, nechám lehce zkaramelizovat, pak přileju ocet, stáhnu na nejmírnější plamen a škvařím cca hodinu, občas zamíchám, přiliju lžíci javorového sirupu. U receptů na bacon jam jsem viděla třeba i kávu, brandy nebo cider. Že je hotovo, poznám snadně, směs začne mít konzistenci jako marmeláda. V tuto chvíli přisypu vyškvařenou slaninu, uzenou papriku, chilli a dle chuti dosolím, dopepřím, případně ještě přidám uzenou papriku. Nechám cca deset minut povařit a odstavím, po vystydnutí nasekám v robotu, skladuju ve sklenici v lednici. Podávám na pečivu. Dobrou chuť!

Vyškvařená slanina

8 komentářů:

  1. Fú, to vypadá těžce žravě, slaninu já můžu v jakékoliv podobě...
    Zdraví slintající Bačová

    OdpovědětVymazat
  2. Nezačnete chovat i prasata? ;-)... V létě slaninádu dovalím, slibuju :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Kamčo, souhlasím s Tebou, že např. kuřecí steak s broskví a sýrem je obyčejné klišé bez nápadu a nikdy bych si ho z menu v hospodě nevybral, natož ho připravoval doma, ale na druhou stranu takového špikovaného bažanta na jablkách považuju za naprosto luxusní požitek. A slaninádu určitě vyzkoušíme, když ne doma, tak doufám někdy u vás! :o). Atyl

    OdpovědětVymazat
  4. Atyl, věřím, že bažant špikovaný na jablkách má svoje kouzlo, ještě jsem neochutnala. Ale ráda na něj přijedu, klidně se slaninádou ;-).

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ty nerada maso s ovocem? Ani rybu na melounu? :) No jo, já vím :)
    Tak to já miluju maso a na něj tmavý cukr, nebo marmeládu. Rodině bych to nedala a vlastně si to sním vždy jen sama doma:) Maso jen do růžova a kyselá marmeláda, kozí sýr... to je moje slast :) Šárka P.

    OdpovědětVymazat
  6. A co klasika, sušená švestka do slaniny a na gril. ? Lahoda. Šárka

    OdpovědětVymazat
  7. Šári, rybu a melouna? Och, to by mě budělo ještě dlouho ;-). Ale švestka do slaniny? Ano, ano! To bych si dala, klidně hned ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Velmi bych doporučil půjčovací služby pan pedro každé osobě, která potřebuje finanční pomoc, a udrží vás na vrcholu vysokých adresářů pro jakékoli další potřeby. Ještě jednou chválím sebe a své zaměstnance za mimořádný servis a zákaznický servis, protože to je pro vaši společnost velkým přínosem a příjemným zážitkem pro dlužníky, jako jsem já. přeji vám do budoucna vše nejlepší.mr, pedro je nejlepší způsob, jak získat snadnou půjčku, zde je jejich e-mail .. pedroloanss@gmail.com děkuji za pomoc s půjčením ještě jednou v mém upřímném srdci, jsem navždy vděčný.

    OdpovědětVymazat